Diabet
Diabet, mədəaltı vəzi adlanan ifrazat vəzisinin bədəninizdə kifayət qədər insulin hormonu istehsal etməməsi və ya onun istehsal etdiyi insulin hormonunun effektiv şəkildə istifadə edilə bilməməsi nəticəsində inkişaf edən ömür boyu davam edən bir xəstəlikdir. Nəticədə insan yediyi qidalardan qana keçən şəkərdən istifadə edə bilmir və qan şəkəri yüksəlir ( hiperglisemiya ).
- Yediyimiz qidaların çoxu, xüsusən də tərkibində karbohidratlar olan qidalar bədəndə enerji üçün istifadə edilmək üçün qlükoza çevrilir.
- Mədənin arxa səthində yerləşən bir orqan olan mədəaltı vəzi, əzələlərimizin və digər toxumalarımızın qandan qlükozanı götürərək enerji olaraq istifadə etmələrini təmin edən " insulin " adlı bir hormon istehsal edir .
- Qida ilə qana keçən qlükoza insulin hormonu vasitəsilə hüceyrələrə daxil olur. Hüceyrələr qlükozadan yanacaq kimi istifadə edirlər.
- Əgər qlükoza miqdarı orqanizmin yanacaq ehtiyacından çox olarsa, qaraciyərdə (şəkər anbarı = glikogen) və piy toxumasında saxlanılır.
şəkərli diabet
Şəkərli diabeti olmayan, oruc tutanda qan şəkərinin səviyyəsi 120 mq/dl-dən, toxluqda isə 140 mq/dl-dən yuxarı qalxmayan şəxs (yeməkdən iki saat sonra).
Əgər oruc və ya toxluq zamanı ölçülən qan qlükoza səviyyəsi bu dəyərlərdən yuxarıdırsa, bu, diabetin varlığını göstərir.
- Bir insanın şəkərli diabeti olub-olmaması Oruc Qanda Qlükoza (FGL) və ya Oral Qlükoza Tolerantlıq Testi (OGTT) ilə müəyyən edilir. 100-125 mq/dl FBC ölçülməsi gizli şəkər (şəkərli diabet) siqnalıdır.
- 126 mq/dl və ya daha çox FBC ölçmə nəticəsi diabetin mövcudluğunu göstərir.
- OGTT-də qlükoza ilə zəngin maye qəbulundan 2 saat sonra qanda qlükoza dəyəri vacibdir.
- İkinci saatda qanda qlükoza ölçülməsi 140-199 mq/dl olarsa gizli şəkər, 200 mq/dl və daha yüksək olarsa şəkərli diabet diaqnozu qoyulur.
şəkər xəstəliyi
Çağımızın aparıcı xəstəliklərindən biri olan şəkərli diabet (şəkər xəstəliyi) bir çox ölümcül xəstəliklərin əmələ gəlməsində ilk rolu oynayan və bütün dünyada çox yayılmış bir xəstəlik növüdür. Xəstəliyin tam adı olan Diabetes Mellitus yunan dilində şəkərli sidik deməkdir. Sağlam insanlarda aclıq qan qlükoza səviyyəsi 70-100 mq/dL aralığındadır. Qan şəkərinin səviyyəsi bu diapazondan yuxarı qalxarsa, bu, adətən diabet xəstəliyini göstərir. Xəstəliyin səbəbi insulin hormonunun qeyri-kafi və ya hər hansı bir səbəbdən istehsalının olmaması və ya bədən toxumalarının insulinə həssas olmamasıdır.
- Tip 2 diabet , bir çox fərqli növü olan və adətən 35-40 yaşdan yuxarı şəxslərdə baş verən ən çox yayılmış diabet növüdür..
- İnsulin müqaviməti olaraq da bilinən 2-ci tip diabetdə mədəaltı vəzidə insulin istehsalı kifayət qədər olsa da, hüceyrələrdə insulin hormonunu hiss edən reseptorların fəaliyyətsizliyi səbəbindən bu hormona qarşı həssaslıq inkişaf edir.
- Bu zaman qan şəkəri insulinlə toxumalara daşına bilmir və qanda qlükoza səviyyəsi normadan yuxarı qalxır.
- Bu hal ağız quruluğu, arıqlamaq, çox su içmək, çox yemək kimi əlamətlərlə özünü göstərir.
- Bir çox müxtəlif mühüm xəstəliklərin əmələ gəlməsinin ilkin səbəbi olan 2-ci tip diabetdə müalicə prinsiplərinə tam riayət edilməsi böyük əhəmiyyət kəsb edir.
- Uzun müddətli yüksək qan şəkəri; Başda ürək-damar sistemi, böyrəklər və gözlər olmaqla bütün bədənə qalıcı ziyan vurduğu üçün diabet diaqnozu qoyulan şəxslər dərhal diabet təhsili almalı və diyetisyen tərəfindən təsdiqlənmiş qidalanma proqramına tam əməl etməlidirlər.
Diabetin əlamətləri
Şəkərli diabet xəstəliyi fərdlərdə üç əsas əlamətlə özünü göstərir. Bunlar normaldan çox yemək və toxluq hissi, tez-tez sidiyə getmə, ağızda quruluq və şirinlik və buna görə də həddindən artıq su içmək istəyi kimi sıralana bilər. Bundan əlavə, insanlarda görülə bilən digər diabet əlamətləri aşağıdakı kimi sıralana bilər:
- Zəiflik və yorğunluq hissi
- Sürətli və qeyri-iradi kilo itkisi
- bulanıq görmə
- Ayaqlarda uyuşma və karıncalanma şəklində narahatlıq
- Yaraların adi haldan daha yavaş sağalması
- Dərinin quruluğu və qaşınması
- Ağızda asetona bənzər qoxu əmələ gəlir
Diabetin səbəbləri
Diabetin səbəbləri ilə bağlı çoxlu araşdırmalar nəticəsində belə qənaətə gəlinib ki, diabetdə genetik və ekoloji səbəblər rol oynayır. Əsasən 1-ci tip diabet və 2-ci tip diabet kimi iki növü olan şəkərli diabetdə xəstəliyə səbəb olan amillər bu növlərə görə fərqlənir . 1-ci tip şəkərli diabetin səbəblərində genetik faktorlar rol oynadığı halda, qan şəkərinin tənzimlənməsində iştirak edən insulin hormonunu istehsal edən mədəaltı vəzi orqanını zədələyən viruslar və orqanizmin müdafiə sisteminin fəaliyyətindəki nasazlıqlar da faktorlar arasındadır. xəstəliyə səbəb olan. Bundan əlavə, diabetin daha çox yayılmış növü olan Tip 2 diabetin səbəblərini aşağıdakı kimi qeyd etmək olar:
- Piylənmə (artıq çəki)
- Ailədə şəkərli diabetin olması
- irəli yaş
- oturaq həyat tərzi
- stress
- Hamiləlik dövründə gestational diabetin inkişafı və normal doğum çəkisi ilə körpənin doğulması
Diabetin növləri
- Diabetin növləri aşağıdakı kimi təsnif edilir:
- Tip 1 Şəkərli Diabet (İnsulinə Bağlı Şəkərli Diabet): Adətən uşaqlıqda mədəaltı vəzidə insulin istehsalının qeyri-kafi və ya olmaması səbəbindən baş verən və xaricdən insulin qəbulunun məcburi olduğu bir diabet növüdür.
- Tip 2 Diabet: Hüceyrələrin qan şəkərini tənzimləyən hormon insulinə qarşı həssas olmaması nəticəsində yaranan bir diabet növüdür.
- Yetkinlərdə Gizli Otoimmün Diabet (LADA): İrəli yaşlarda müşahidə edilən otoimmün (immunitet sisteminin disfunksiyası nəticəsində orqanizmin özünə zərər verməsi) nəticəsində yaranan 1-ci tip diabetə bənzər insulindən asılı şəkərli diabet.
- Yetkinlik Başlayan Diabet (MODY): Erkən yaşda görülən tip 2 diabetə bənzər diabetes mellitus
- Gestational Diabet: Hamiləlik zamanı inkişaf edən diabet növü
Yuxarıda qeyd olunan şəkərli diabet növləri ilə yanaşı, insanlar arasında gizli diabet adlanan diabetdən əvvəlki dövr, Tip 2 diabetin əmələ gəlməsindən əvvəl şəkər xəstəliyinin diaqnozu üçün kifayət qədər yüksək olmadan qan şəkərinin bir qədər yüksəlməyə meylli olduğu dövrdür. düzgün müalicə və pəhriz ilə diabetin əmələ gəlməsinin qarşısını almaq və ya yavaşlatmaq olar . Diabetin ən çox yayılmış iki növü 1-ci tip diabet və tip 2 diabetdir .
Diabet diaqnozu
Diabetin diaqnozunda istifadə edilən ən əsas iki test , oruc qan qlükozasının ölçülməsi və şəkər yükləmə testi olaraq da bilinən Oral Qlükoza Tolerantlıq Testidir (OGTT). Sağlam insanlarda acqarına qan şəkərinin səviyyəsi orta hesabla 70-100 mq/Dl arasında dəyişir. Diabet diaqnozu üçün acqarına qan qlükoza səviyyəsinin 126 mq/Dl-dən yuxarı olması kifayətdir. Bu dəyər 100-126 mq/Dl arasında olarsa, OGTT-nin şəxsə tətbiqi ilə postprandial qan şəkəri araşdırılır. Yeməkdən 2 saat sonra qan şəkərinin ölçülməsi nəticəsində qanda qlükoza səviyyəsinin 200 mq/Dl-dən yuxarı olması şəkərli diabetin, 140-199 mq/Dl aralığında olması isə diabetdən əvvəlki dövrün göstəricisidir. , gizli şəkər adlanır. Bundan əlavə, son 3 ayda qan şəkərinin səviyyəsini əks etdirən HbA1C testinin 7%-dən yuxarı olması şəkərli diabet diaqnozunu göstərir.
Diabet xəstələri necə qidalanmalıdır?
Diabet xəstələri adətən xüsusi bir diyetə riayət edirlər. Diabet pəhrizi və ya diabet pəhrizi, ən sağlam qidaları ölçülü şəkildə yemək və müntəzəm yemək vaxtlarına riayət etmək deməkdir. Diabet xəstələrinin qida rasionunda təbii olaraq qida maddələri ilə zəngin, yağ və kalorisi az olan sağlam qidalanmaya üstünlük verilməlidir. Əsas inqrediyentlər meyvə-tərəvəz və bütün taxıllardır. Əslində, diabet pəhrizi çoxları üçün ən yaxşı qidalanma planlarından biri ola bilər. Şəkərli diabet və ya prediabetiniz varsa, həkiminiz sağlam qidalanma planı hazırlamağınıza kömək etmək üçün çox güman ki, dietoloqa müraciət etməyi tövsiyə edəcək. Bu pəhriz qan şəkərinizi aşağı salacaq.O, sizə (qlükoza) nəzarət etməyə, çəkinizi idarə etməyə və yüksək qan təzyiqi və yüksək qan yağları kimi ürək xəstəliyi risk faktorlarına nəzarət etməyə kömək edə bilər. Diabetdə müntəzəm nəzarət vacibdir. Şəkər bir çox başqa xəstəliklərə səbəb ola biləcəyi üçün müntəzəm sağlamlıq müayinəsi tələb olunur. Bu, şəkərli diabet xəstələri üçün həyati əhəmiyyət kəsb edəcək, çünki bu , yalnız pəhriz deyil, müntəzəm check-uplarda necə yoxlanılacağı sualının cavabına daxildir .
Diabet xəstələri üçün pəhriz niyə vacibdir?
Gündəlik kalori ehtiyacınızdan daha çox kalori və yağ istehlak etdiyiniz zaman, vücudunuz qan şəkərində arzuolunmaz bir artım yaradır. Qan şəkəri nəzarət altında saxlanılmazsa, yüksək qan şəkəri səviyyəsi (hiperglisemiya) kimi ciddi problemlərə yol aça bilər və belə davam edərsə sinir, böyrək və ürək zədələnməsi kimi uzun müddətli fəsadlara səbəb ola bilər. Sağlam qida seçimləri edərək və yemək vərdişlərinizi izləməklə qan şəkərinizin səviyyəsini təhlükəsiz diapazonda saxlamağa kömək edə bilərsiniz. Tip 2 diabetli insanların əksəriyyəti üçün arıqlamaq qan şəkərini idarə etməyi asanlaşdıra bilər və bir sıra digər sağlamlıq faydaları təmin edə bilər. Buna görə də, bariatrik cərrahiyyədən kömək almaq udula bilən mədə balonudur.Həkim lazım görərsə, mədə boru kimi üsullara müraciət etmək lazım gələ bilər.
Diabetin müalicə üsulları
- Diabetin müalicə üsulları xəstəliyin növünə görə fərqlənir. 1-ci tip şəkərli diabetdə insulin terapiyası ilə birlikdə tibbi qidalanma müalicəsi diqqətlə tətbiq edilməlidir.
- Xəstənin pəhrizi həkim tərəfindən tövsiyə olunan insulin dozası və planına uyğun olaraq dietoloq tərəfindən planlanır.
- Qidaların karbohidrat tərkibinə görə insulin dozasının tənzimlənə biləcəyi karbohidrat sayma tətbiqi ilə 1-ci tip diabetli şəxslərin həyatı çox asanlaşdırıla bilər.
- Tip 2 diabetli şəxslərdə, pəhriz saxlamaqla yanaşı, müalicə adətən hüceyrələrin insulin hormonuna həssaslığını artırmaq və ya birbaşa insulin hormonu ifrazını artırmaq üçün oral antidiyabetik dərmanların istifadəsini əhatə edir.
Şəkərli diabet və tövsiyə olunan müalicə prinsiplərinə əməl edilmədiyi hallarda qanda şəkərin yüksək olması bir çox sağlamlıq problemlərinə, ilk növbədə neyropatiya (sinir zədələnməsi), nefropatiya (böyrəklərin zədələnməsi) və retinopatiya (gözün tor qişasının zədələnməsi) kimi xəstəliklərə səbəb olur. Buna görə də, əgər siz şəkərli diabetdən əziyyət çəkən bir insansınızsa, müntəzəm olaraq müayinələrdən keçməyi laqeyd yanaşmayın.