Qəbula yazıl
(+994 12) 520 02 02
(+994 50) 620 02 02
info@bkm.az
QƏBULA YAZIL

BAKI KLİNİKİ MƏRKƏZ

Uşaqlarda Qida Allergiyası - Şəhla Mustafayeva ( Pediatr-allerqoloq )

Qida allergiyası 3 yaşdan kiçik uşaqların yüzdə 6-8, böyüklərin isə 3 faizini təsir edir. Müalicəsi olmasa da, bəzi uşaqlar yaşlandıqca qida allergiyasını üstələyirlər. Qida allergiyası tez-tez qida dözümsüzlüyü kimi tanınan daha çox yayılmış bir reaksiya ilə qarışdırılır. Qidaya qarşı dözümsüzlük immunitet sisteminin reaksiyası olmayan daha az ciddi bir vəziyyətdir.

Qida allergiyası, müəyyən qida qəbulundan dərhal sonra baş verən immun sisteminin reaksiyasıdır. Allergiyaya səbəb olan az miqdarda qida belə həzm problemləri, ürtiker və ya tənəffüs yollarında şişkinlik kimi simptomlara səbəb ola bilər. Bəzi insanlarda qida allergiyası ciddi simptomlara və ya hətta anafilaksi (allergik şok) kimi tanınan həyati təhlükə yaradan reaksiyaya səbəb ola bilər.


Qida Allergiyasının Simptomları

Bəzi insanlar üçün müəyyən qidaya allergik reaksiya narahatedici ola bilər, lakin ciddi təsir göstərmir. Bəzi insanlarda allergik reaksiyaya səbəb olan qida reaksiyası qorxulu və hətta həyat üçün təhlükə yarada bilər. Qida allergiyasının simptomları adətən sözügedən qida qəbul edildikdən bir neçə dəqiqə və ya iki saat ərzində inkişaf edir.

Allergik reaksiyanın simptomları dəri, mədə-bağırsaq sistemi, ürək-damar sistemi və tənəffüs sistemini əhatə edə bilər. Reaksiyalar eyni zamanda bədənin müxtəlif hissələrinə təsir edə bilər (məsələn, səpgi ilə müşayiət olunan qarın ağrısı).

Bu, aşağıdakı şikayətlərdən biri və ya bir neçəsi ilə baş verə bilər:

  • Qusma və/və ya mədə krampları
  • Ürtiker (ürtiker)
  • Nəfəs darlığı
  • Hırıltı
  • Təkrarlanan öskürək
  • Danışıq və ya nəfəs alma qabiliyyətinə təsir edən dilin şişməsi
  • Zəif nəbz
  • Dərinin solğun və ya mavi rənginin dəyişməsi
  • Başgicəllənmə və ya huşunu itirmə hissi
  • Nəfəs almağa mane olan və bədəni şoka salan həyati təhlükəli reaksiya olan anafilaksiyanın inkişafı

Qida Allergiyasında Diaqnoz

Qida allergiyası adətən tətikləyici qida yeyildikdə bir növ reaksiyaya səbəb olur. Semptomlar insandan insana dəyişə bilər və eyni simptomlar həmişə hər reaksiyada olmaya bilər. Növbəti reaksiyanın nə qədər ciddi olacağını təxmin etmək mümkün deyil və qida allergiyası olan bütün xəstələr epinefrin (adrenalin) ilə ilk tibbi yardıma ehtiyac və ölümcül reaksiya olan anafilaksiya riski barədə diqqətlə məlumatlandırılmalıdırlar.

Qida allergiyası istənilən yerdə görülə bilər. yaş, ən çox qida allergiyası erkən uşaqlıq dövründə görülür. Qida allergiyasından şübhələnirsinizsə, ətraflı tibbi tarixçənizi alacaq bir allerqoloqa müraciət etmək faydalı olardı; bu allerqoloq hansı testlərin (əgər varsa) ediləcəyinə qərar verir və qida allergiyasının olub olmadığını müəyyən etmək üçün bu məlumatdan istifadə edir. Diaqnoz qoymaq üçün allerqoloqlar xəstənin tibbi tarixi və simptomları haqqında ətraflı suallar verirlər.


Ən Allergik Qidalar

  • Krevet, xərçəng və xərçəng kimi qabıqlı balıqlar
  • Fıstıq
  • Qoz və fındıq kimi fıstıqlar
  • Balıq

Qida allergiyası adətən aşağıdakı zülallar tərəfindən tətiklənir:

  • Fıstıq
  • Qabığı
  • Yumurta
  • İnək südü
  • Buğda
  • Soya